Voor motorrijders: loud pipes closes dikes

Motorrijden is een prachtige hobby waarmee je met gemak en buitengevoel door de natuur en stad kunt bewegen. Het genot hiervan wordt ontdekt door een steeds grotere groep, waarvan de overgrote meerderheid geen (grote) overlast veroorzaakt. Helaas is er een deel van de motorrijders die extra moeite doen om op te vallen door andere uitlaten te monteren en zelfs dempers verwijderen. Het verwijderen van de dempers of gaten maken in de uitlaat is illegaal, maar op dit moment wordt te weinig op gehandhaafd. In de media lezen we daarom steeds meer berichten over motoroverlast door klachten van bewoners. Helaas straalt dit gedrag af op de hele groep motorrijders, motorrijders kunnen overlast door lawaai en het sluiten van dijken voorkomen!

Hoe komt dat?

Het verwijderen van de dempers of zelfs gaten maken in de uitlaat zorgt ervoor dat een motor zelfs bij lage snelheden tot kilometers ver te horen is.  Ook de tweecilinders zoals de Harley Davidson verschijnt steeds meer op de weg en maakt buitensporig veel lawaai. Deze groep vindt dit geluid zelf prettig, maar heeft lak aan wat anderen er van vinden: zij hebben daar immers toch geen last van?! In combinatie met de gegroeide groep motorrijders en het toegenomen aantal inwoners zijn complete gebieden onleefbaar geworden juist op de mooie plekken: bos, dijken en andere pittoreske plekken zijn natuurlijk favoriet. In een hutje op de heide gaan wonen heeft geen zin, want juist ook daar is de overlast groot.

De gevolgen

Al dit geluid is niet alleen storend voor niet motorrijders, maar ook ongezond. Het gevolg is dat er steeds meer actie wordt ondernomen: bijvoorbeeld door het afsluiten van de dijk bij Bemmel. In eerste instantie werd dit succesvol aangevochten door de KNRV, omdat niet was aangetoond dat motorrijders de overlast veroorzaken. Echter inmiddels heeft de rechtbank besloten dat bij Lopik de dijk gesloten mag worden omdat is aangetoond middels een pilot dat motorrijders de overlast veroorzaken en dat het weren van motorrijders de klachten wegneemt.

Afsluiting

Het valt te verwachten dat als er niet snel gehandhaafd gaat worden op de geluidsuitstoot van motoren meer gebieden afgesloten gaan worden. Immers de werkwijze van Lopik kan herhaald worden. Wanneer een gebied eenmaal gesloten is voor motorrijders dan kunnen ook diegene die zich wel aan de wet houden of zelfs elektrische motoren nooit meer in het gebied komen. Dit is een verlies voor de motorrijders, wat valt te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

 • Als u zelf een uitlaat heeft die niet aan de wet voldoet kunt u deze weer terugzetten naar de originele of idealiter nog stillere staat.
 • U kunnen kiezen voor een uitlaat die juist minder geluid produceert.
 • Bent u lid van een motorrijders vereniging spreek dan ook uw mede motorrijders aan.
 • Rijd niet te hard, niet alleen in bewoonde gebieden maar ook daarbuiten.
 • Bent u zich aan het oriënteren naar een nieuwe motor overweeg dan een elektrische, er komen steeds meer op de markt. Op die manier bent u nog milieubewust bezig ook.
 • Als u een motor koopt of verkoopt controleer of deze voldoet aan de wet rondom geluidsuitstoot.
 • Neem contact op met uw landelijke politieke partij en vraag hen naar hun standpunt wat betreft landelijke motoroverlast en dan met name de mate waarin de wet overtreden wordt. U vindt de contactgegevens van de tweedekamerleden hier. Op deze pagina vindt u een voorbeeldbrief om u op weg te helpen.
 • Als u lid bent van een motorrijders vereniging vraag dan wat de vereniging doet om overlast te voorkomen.

3 reacties op “Voor motorrijders: loud pipes closes dikes”

 1. Ik kan me wel vinden in de geluidsoverlast van de zogeheten “open pijpen” echter vergeet men ook degene die een klein autootje hebben omgebouwd tot een “stads scheurijzer” welke veelvuldig door de straten met vele kinderen rijd met een geluids- en snelheid-overschrijdend gedrag. Ik word helaas als motor rijdend verkeersdeelnemer hier mee geconfronteerd als deze “scheurijzers”met een achtelijke snelheid mij inhalen. Dus helaas voor het clubje van nefom het zijn niet alleen de motorrijders. Dus als we nu eens gewoon het “voertuigen die buiten de geluids- en gedragsnormen vallen” noemen.

  1. Beste Rob. Dank voor je reactie. Mijn suggestie is nog eens goed naar de standpunten van de NEFOM te kijken op http://www.nefom.nl , de NEFOM gaat ook precies over het lawaai dat jij noemt. Denk dan ook aan scooters speedboten etc. Alles wat een uitlaat heeft en buitensporig veel herrie maakt.

 2. Ook ik kan mij vinden in het feit dat niemand geluidsoverlast dient te hebben.
  Het stoot mij alleen behoorlijk tegen de borst dat het Motorrijden in het vijlenderbos en in de toekomst echt heel veel wegen in het Heuvelland in de weekenden verboden wordt ( vijlenderbos is de pilot)
  Het moet niet zo zijn dat jonge rijkelui‘s zoontjes die amper rijervaring hebben in een Porsche 911 TurboS , Huracan, RS6, GT3,M5 , M4 enz enz wel door het Heuvelland mogen blazen met open uitlaten en wij met onze standaard motoren met een waarschuwing het bos uitgestuurd worden! Hoe scheef is het dan? Wij zijn heuvellanders en onze ervaring is dat het telkens weer de mensen die geen heuvellanders zijn en die in de randstad de centjes hebben vergaard in het Heuvelland veel te duur een huis kopen en er van hun oude dag in rust willen genieten .
  Dat zijn de klagers!!!
  De echte heuvellander hoor je niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *